Een brug naar een nieuwe toekomst

Welkom bij het PELS instituut

Het PELS instituut, gelegen in Amsterdam Zeeburg is opgericht in 1989. Jorn Hogeweg werkt hier al meer dan 20 jaar.

Het PELS instituut geeft begeleiding aan mensen met emotionele problemen, soms in combinatie met fysieke klachten. 

Sommige klachten kunnen al het hele leven aanwezig zijn, zoals bij ADD/ADHD. Maar de klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben, zoals een nek- en schedeltraumata (whiplash, hersenschudding of hersentrauma), een slechte nachtrust door slaapproblemen, somberheid of depressie. Op het werk kunnen stressklachten of een burnout ontstaan.

Centraal staat bij het PELS instituut de relatie tussen het brein-functioneren en gedrag.

U kunt een afspraak met het PELS instituut maken (particulier) of worden doorverwezen door de huisarts. Op de verwijzing moet staan dat er een verdenking is van een DSM-5-diagnose. Sommige klachten zoals burnout, slaap- en/of relatieproblemen worden als zelfstandige diagnose niet vergoed door de Zorgverzekeringswet. Er kan wel een onderliggende DSM-5-diagnose zijn die wel vergoed wordt door de Zorgverzekeringswet. De verwijzing van de huisarts moet aan bepaalde eisen voldoen. 

De intake bestaat meestal uit drie sessies. De derde sessie heeft u dan met de psycholoog en de regiebehandelaar, meestal een psychotherapeut/psychiater. In die sessie reflecteren we samen met u wat voor u de beste behandeling is. Vervolgens voeren we die behandeling uit. 

Via internet (e-health) kunt u vragenlijsten invullen en op locatie meten wij desgewenst uw cognitieve prestaties. Wij beoordelen samen met u wat de beste begeleiding is om de klachten te verminderen. Een traject zou kunnen bestaan uit cognitieve gedragstherapie in combinatie met biofeedback, hartcoherentie, executieve functietraining of breintraining. Verder geven wij Theater van het Breincoaching, loopbaanbegeleiding en re-integratie.  Als aanvullende behandelingen bieden wij oefentherapie Feldenkrais. Wij werken tevens samen met een (jongeren)psychiater, psychotherapeuten, fysiotherapeuten en het buurtteam. 

Het PELS instituut behandelt ambulant. Mensen met ernstige psychische aandoeningen of persoonlijkheidsproblemen, zoals zware verslaving, psychoses of hallucinaties worden niet door het PELS instituut begeleid.

Om de kwaliteit van uw leven te verhogen kijken wij naar wie u bent! Zo bepalen wij de juiste fysieke en/ of psychische begeleiding die het beste bij u past.

Klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Wij behandelen uw klachten en niet de diagnose!

Door de klachten aan te pakken, verandert u uw leven.