Een brug naar een nieuw toekomst

E-health

In Nederland hebben ongeveer 3 miljoen mensen, bijna 1 op de 5, regelmatig voor kortere of langere duur psychische klachten. Steeds meer mensen hebben behoefte aan psychische hulp, of zijn op zoek naar middelen die hen ondersteunen om zelfstandig met hun klachten aan de slag te gaan. Voor deze mensen is e-health de eerste keus. Thuis achter de computer kunt u veel te weten komen over waar u last van heeft. Veel mensen geven aan dat zij gebaat zijn bij ondersteuning op gebied van geestelijke gezondheidszorg. Het PELS instituut heeft een taskforce voor e-health.

Wat is E-Health?

Met E-Health bedoelen we het gebruik van online behandelprogramma’s om uw geestelijke gezondheid te ondersteunen. Het gaat hier om gebruik van behandelprogramma’s voor bijvoorbeeld angst, depressie of slaapproblemen die aan u als cliënt worden aangeboden via internet.

In de behandeling kan iemand van het PELS instituut een filmpje klaarzetten met uitleg over een bepaalde aandoening voor de cliënt, of een opdracht. U krijgt dan een email met een uitnodiging om het filmpje te bekijken, of de opdracht te maken. Het PELS instituut heeft daarvoor een abonnement op Telepsy. Als iemand van het PELS institut een filmpje, uitleg of opdracht klaarzet voor u, ontvangt u van Telepsy een uitnodiging per e-mail.

Nuttig voor u

Op deze manier kunt u veel zelf doen aan uw gezondheid en welbevinden. Thuis kunt u rustig een uitleg bekijken en opdrachten maken. Soms kunt u ook ‘huiswerk’ opsturen. Uw behandelaar kan dan voorafgaand aan een consult de door u gemaakte opdrachten doornemen en commentaar geven (per mail of in de sessie).

We hebben ervoor gekozen deze internet behandelprogramma’s te integreren in ons behandelaanbod. Dit betekent dat we altijd starten met een intakegesprek op een van onze vestigingen. Afhankelijk van uw klachten en uw wensen kan het zijn dat tijdens de intake met u de mogelijkheid van een behandeling via internet wordt besproken. Ook deze internetbehandelingen worden passend bij uw klachten en wensen op maat samengesteld door onze behandelaars. Het kan dus ook voorkomen dat u tijdens uw behandeling, naast de internetbehandeling, gesprekken op onze vestiging heeft. Onze internetbehandelingen zijn gekoppeld aan uw behandelend therapeut. U ontvangt feedback van deze behandelaar en u kunt uiteraard ook vragenstellen. Als u een behandeling, (deels) via internet, niet ziet zitten kunt u dit natuurlijk aangeven tijdens het intakegesprek.

Telepsy is een organisatie ter ondersteuning van zorgverleners. Hun applicatie helpt zorgverleners bij de diagnostiek en behandeling van psychische en lichamelijke klachten. Zorgverleners kunnen de applicatie gebruiken om vragenlijsten af te nemen, uitleg te geven over psychische klachten of bijvoorbeeld een oefening klaar te zetten. Gebruik van deze applicaties bespaart tijd en zorgt voor een hogere kwaliteit van zorg.

Zelfhulp en het gebruik van apps …

Thuis achter de computer kunt u veel te weten komen over waar u last van heeft. Veel mensen geven aan dat zij gebaat zijn bij ondersteuning op gebied van geestelijke gezondheidszorg.
Soms zijn er apps beschikbaar waarmee u bijvoorbeeld uw slaapcyclus in kaart kunt brengen, of hartcoherentie kunt oefenen. Uw behandelaar kan dit met u bespreken.

Privacy

De zelfhulpmodules zijn geheel anoniem te volgen. U kunt zelf een gebruikersnaam en wachtwoord voor uw dossier aanmaken. Behalve de behandelaar zelf kan niemand anders bij de informatie die u ingevuld heeft