Een brug naar een nieuw toekomst

 

12 Tips om meer plezier van je AD(H)D te hebben

1) Doe regelmatig maar één ding tegelijk. Zie het als een uitdaging om iets helemaal tot het einde af te maken.

2) Gebruik je kracht! Maar beperk de keerzijde ervan. Volg bijvoorbeeld zo nu en dan de stroom van je impulsen, maak dankbaar gebruik van je passie en je hyperfocus.

3)  Kies werk dat echt bij je past! Maar bouw wel voldoende adempauzes in. Plan de momenten om bij te komen. Soms is het belangrijk om opnieuw te bekijken wat je prioriteiten zijn. Ontdek wat jou helpt om minder last en meer plezier van je AD(H)D te hebben.

4) Leer jezelf opnieuw kennen. Leer om oprecht van jezelf te houden. Geef aandacht aan hoe je jezelf nog beter kan kennen. Besef welke prachtige eigenschappen horen bij AD(H)D. Hoe merk je die eigenschappen op? Waardeer je ze ook?

5) Wees mild en lief voor jezelf. Beloon jezelf als dingen lukken. Boor jezelf niet de grond in als dingen (weer) niet gaan zoals je gehoopt had. Schud alle negatieve opmerkingen van anderen over jezelf van je af. Ook als je negatief over jezelf denkt. Bedenk hoe hard je je best doet en dat ’t daar niet aan ligt.

6) Kies voor jezelf een beeld/herinnering of voorwerp uit, waar je geluk en rust bij voelt als je eraan denkt. Als je het voorwerp ziet of voelt, roep je het gevoel op. Kies iets uit dat je makkelijk terug kunt halen of bij je kunt dragen. Je kunt dit altijd binnen handbereik hebben. Haal het tevoorschijn als je het even moeilijk hebt.

7) Geef jezelf structuur. Maar wordt geen slaaf van eindeloze doelijstjes en vastgelegde procedures. Ontdek wat voor jou werkt / wat jou helpt.  Bijvoorbeeld: Hoe maak je het opruimen leuk? Wat is voor jou een logisch en werkend systeem? Profiteer van een opruimbui als deze je ‘overkomt’ en… als je liever kleine sprintjes trekt dan een opruimmarathon te plannen, zet dan 2x per dag de eierwekker op 15 minuten.

 

8) Benoem elke ochtend welke drie dingen het belangrijkste zijn van wat je wilt gaan doen. Beschouw je dag als geslaagd als het je gelukt is om zelfs maar twee van die drie dingen daadwerkelijk af te ronden. Dit helpt om je focus te houden.

9) Deel grote ‘rotklussen’ op in kleine stukjes en beloon jezelf als er weer een stuk af is.

10) Koester dierbare vrienden. Bedenk hoe vaak je je vrienden minstens wilt zien. Rooster voor het komende half jaar in welke plannen je hebt in je agenda. Bijvoorbeeld twee keer per maand bellen en één keer langs gaan.

11) Geef regelmatig complimenten, op je werk, in de supermarkt, thuis, overal! Dit helpt om meer oog te hebben voor wat er goed gaat. Bovendien krijg je vaak terug wat je gegeven hebt. Niet altijd direct of van dezelfde persoon, maar wat geeft dat?

12) Blijf trouw aan jezelf. Stuur jezelf op bepaalde punten bij. Maar als je in bepaalde situatie steeds weer merkt dat het aanpassen te veel energie kost, of telkens mislukt, dan is dat wellicht een situatie of taak die niet goed bij je past. Vraag jezelf af of je dit wilt blijven doen of dat je er wilt blijven komen. Leer ontdekken in welke situaties jij je minder goed voelt, jezelf kwijt raakt, te moe wordt of gefrustreerd raakt. Stel jezelf dan dan de vraag: ‘Wat kan ik mijzelf geven om mij hierbij te helpen?’.  Zo blijf je jezelf trouw!

Bronnen: AD(H)D-coach Anneke Teepe naar aanleiding van www.hersenstorm.nl, en ‘ADHD Hoe haal je het UIT je hoofd?’ van Cathelijne Wildevanck en ‘Opgeruimd leven met ADHD’ van Judith Kolberg en Kathleen Nadeau, aangevuld met haar eigen ervaring en alles vrij vertaald in eigen bewoordingen.