Hoe gaat het met je ?

Regenboog achter huis

Wat antwoordt je als mensen vragen hoe het met je gaat? Hoe ga je met zo’n vraag om?
Richtlijnen voor het “hoe gaat het met je?” van vrienden en collega’s na een whiplashtrauma

  • Maak een onderscheid tussen mensen die heel dichtbij je staan en die wat verder af zijn. Aan je naasten kan je vertellen hoe het echt met je is, welke zorgen je maakt, hoe moeilijk je het vindt. Maar…. Niet iedereen wil echt weten hoe het met je gaat, vaak is het alleen maar een beleefdheidsvorm om interesse in je tonen. Plan een keer een moment met je partner/ vader, moeder of ander familielid of goede vriend(in) om goed uit te leggen wat je hebt en hoe het gaat. Zo weten zij beter hoe ze je kunnen steunen en heb jij het gevoel dat ze er iets meer van begrijpen . Doe dat het liefst in een ontspannen sfeer, misschien met koffie met gebak o.i.d. Een uitgebreide mail sturen is ook een idee.
  • Hoe gaat het met je? ‘Goed. (evt. aangevuld met: Ik ben druk met mijn gezondheid bezig)’.
  • Soms is het handig niet al te positief te zijn, omdat anders na twee weken gevraagd kan worden, of je nu al verder bent. Een paar keer kan je dan zeggen dat het wat langer duurt, maar steeds maar zeggen dat het langer duurt, is frustrerend en kan je stemming omlaag brengen.
  • Wees ook niet al te negatief
  • Wees realistisch voor mensen die er toe doen
  • Collega’s hoeven niet steeds een uitgebreid verslag te krijgen. Evt. wijs je hen er op dat er maandelijks geplande evaluatiemomenten zijn. Stuur af en toe een mail aan de collega’s met daarin een korte uitleg hoe het gaat.
  • Leidinggevende: plan evaluatiemomenten. Bereid deze goed voor zodat je weet wat je wel/niet wilt zeggen over de situatie.
  • Algemeen: houdt mensen die er toe doen goed op de hoogte. Voor de buitenwereld is het namelijk moeilijk te zien wat je hebt . Dus blijf communiceren. Als het je niet alleen lukt, vraag dan hulp van iemand, bijvoorbeeld een goede vriend(in) of iemand van het PELS instituut.